Saturday, February 19, 2011

~ KISAH 3 PINGGAN ~

...Assalamualaikum...Semoga Kalian Di Rahmati Allah..Umpakan Diri Kita TIGA BIJI PINGGAN...Pinggan Yang Mana Kita Pilih Dan Yang Di Beri Pilihan..

Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada Kita..

Selang beberapa tempoh masa,

1) Individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan.. Lalu Kita pun terus meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya..

2) Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dlm keadaannya yang masih kotor; tidak berbasuh.. Pinggan tersebut akan Kita basuh sehingga bersih, kemudian barulah ianya diletakkan di tempat yg sepatutnya..

3) Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai.. Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca.. Tiada nilainya lagi..
Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya ke dlm tong sampah yg hina..

:: Begitulah jua halnya dgn Allah Taala..
Jika kita kembali kepadaNya dalam keadaan bersih, elok, tanpa kekotoran dosa, maka Allah akan meletakkan kita di tempat yang baik dan selayaknya bagi kita.. Iaitu syurga.. SUBHANALLAH.

:: Namun jika...
Kita kembali ke hadratNya dlm keadaan kotor dgn dosa, Allah akan ‘basuh’ Kita sebersih-bersihnya di dlm api neraka sebelum memasukkan Kita ke dlm syurga..
NA'UZUBILLAH.

Tetapi jika Kita kembali kepadaNya dlm keadaan yg rosak imannya, sehingga tidak dpt dibezakan antara iman dengan kufur, maka Allah tidak akan teragak2 utk menghumbankan Kita ke dlm neraka jahannam yang hina, IBARAT PINGGAN YG DICMPAKKAN KE TONG SAMPAH!!!

DIMANAKAH DIRI DN APAKAH SITUASI...???

♥ MAHA SUCI ALLAH, SEGALA PUJI BAGINYA DIATAS ETIAP KEBESARAN YANG DICIPTAKANNYA DAN AKU BERLINDUNG HANYA PADANYA YANG MAHA BERKUASA... ♥


No comments:

Post a Comment